Denna guide beskriver hur ni går tillväga för att skapa strukturprodukter eller så kallade paketprodukter.

Strukturprodukter, eller produktpaket som många kallar det, kan ibland vara lite kluriga att förstå sig på då många använder funktionen på olika sätt. Man kan både använda den för att ge kunder specialerbjudanden, vilket är den vanligaste anledningen, men den kan också användas för er egen del för att enkelt kunna hålla koll på att alla delar av en produkt kommer med i packningen om ni t.ex. säljer klocka där batterier medföljer m.m.

Lägga till en ny strukturprodukt

Gå in i fliken ’Produkt’ i admin och klicka på knappen ’Skapa ny’. Fyll i produktens uppgifter, så om namn, inköpspris, leverantör osv. och klicka i checkboxen för valet ’Strukturprodukt’. Längst ner i fönstret kommer det nu komma upp en strukturlista där du fyller i vilka artiklar som skall finnas med i detta paket och hur många av varje, avsluta med ’Spara’.

Viktigt att tänka på när man skapar en strukturprodukt

För att en strukturprodukt skall fungera och synas ute i butik så är det viktigt att se till att inte endast strukturprodukten ligger som aktiv och tilldelad i en eller flera kategorier, utan alla tillhörande produkter i strukturprodukten måste även dem vara aktiva, tillhöra en kategori, ha ett lagersaldo och ha ett grundpris för att strukturprodukten skall fungera (strukturproduktens lagersaldo sätts av underprodukternas lagersaldo, tar en av underprodukterna slut så räknas strukturprodukten som slut i lager).
Exempel:
 Armbandsuret ’Ur kul’ kan köpas med olika stilar på armbandet och dessa kan man ta av och byta själv, därför skickas uret och armbanden från er separat och ni packar ihop dessa paket själva, men ni säljer dessa som fullständiga artiklar i er butik. Ni har därför valt att göra klockorna till strukturprodukter där ni parat ihop uret med ett armband för ett visst pris. På så sätt så ser ni på plocklistan vilka produkter som tillhör denna strukturprodukt på kundens order och plocklistan. I just detta fall kanske ni inte vill att kunderna skall kunna köpa delarna var för sig, utan endast som era kompletta paket. Uret och armbandet måste som sagt vara aktiva, ha ett grundpris och tillhöra en kategori för att strukturprodukten skall vara giltig, men dessa produkter kan då läggas i den kategori som är döpt efter er butiksnamn (Denna kategori hittar ni inne i fliken ’Produkt’→’’Kategori’ och övers i listträdet) eller så skapar ni en ny kategori som ligger i status ’Gömd’ och ’Aktiv’. Produkter som läggs i denna kategori syns inte ute i butiken men kan då alltså ändra säljas och tillhöra strukturprodukten.

Strukturproduktens underprodukter behöver ha ett lagersaldo om inte strukturprodukten ligger som ’Permanent i lager’.

Strukturproduktens underprodukter behöver däremot inte innehålla inköpspris om man inte vill ha med det och strukturprodukten behöver inte ha någon tillverkare eller leverantör kopplad till sig, då strukturprodukter kan innehålla produkter ifrån flera olika leverantörer eller tillverkare.

Viktigt

Väljer ni att lägga strukturproduktens underprodukter i en ny kategori och inte i shop4sale.se kategorin så måste denna ligga som både ’Gömd’ och ’Aktiv’ om ni inte vill att underprodukterna skall vara synliga i butik, utan endast tillhöra strukturprodukten. Detta för att underprodukterna skall synas för er på ordern samt plocklista.