Streckkoder och EAN

Senast uppdaterad: 2018-10-25

Typer av EAN-kod i systemet

I admin använder vi oss av två olika EAN-koder, EAN13 och EAN128. EAN13 används till produkter och är den vanligaste typen av streckkod som används i t.ex. butiker. EAN128 används till plocksedlarna, detta för att  streckkoden på plocklistorna är i EAN128 format för att kunna innehålla bokstäver utöver siffror, till skillnad mot art. nr. som alltid är i EAN13 format (vanliga streckkod på produkter) då dessa är med endast siffror.
EAN128 är en vanligt förekommande kod och är normalt standard inställd på de flesta scanners. Många fraktbolag använder EAN128 för sina kolliid, man kan lätt känna igen en sådan eftersom de i nummerserien under brukar ha parenteser inkluderade. Ofta börjar kolliid som står under streckkoden med "(00)" eller "(01)" vilket är en kod som talar om vad syftet är med koden (01 och 00 används för spårning av paket).

Scanner-inställningar

Ibland kan det vara som så att din streckkodsläsare inte förstår EAN128 koder.
Många streckkodsläsare kräver en omkonfiguration för att kunna läsa EAN128. För att undersöka hur er scanner är inställd så kan ni testa att läsa in denna streckkod direkt från skärmen, det skall fungera om er läsare förstår/är inställt på EAN128, se länk:
Fungerar inte det så får ni kika i manualen för er streckkodsläsare, i annat fall så fanns det ett antal specialstreckkoder som man läser in i en viss ordning för att programmera om den. Många av fabrikatet Datalogic t.ex. har detta problem, men brukar kunna programmeras om.

Påverkan av webbläsare och PDF-läsare

Vilken webbläsare och vilken typ att PDF-läsare man använder sig utav kan också avgöra om streckkoderna kan läsas av eller inte, vi har t.ex. uppmärksammat att kunder som använder sig utav Firefox eller Safari som webbläsare ibland kan ha problem med att läsa av streckkoderna på plocklistorna.
Om du använder Firefox som webbläsare kan du prova med t.ex. Chrome istället. Om du vill fortsätta använda Firefox så kan du ställa om den att använda TwinUI istället för Firefox egna inbyggda PDF läsare. Det fungerar bara på Windows datorer (Windows 8 eller senare) men gör så att streckkoden blir skarp och kan läsas av. Du kan också välja att installera Acrobat Reader och öppna den där istället för direkt i webbläsaren. Det här problemet har bara upptäckts i kombination med Firefox inbyggda PDF-läsare.