Prisjustering

Senast uppdaterad: 2018-01-18

Med prisjusteringsverktyget kan man göra prisändringar som slår på alla produkter som matchar en specifik sökning eller filtrering.

Dels kan man filtrera produkter med allmänna sökvillkor som exempelvis ’Namn’, ’Leverantör’, ’Beställningsvara’ och ’REA’. Dels kan man också ange för vilka kategorier prisändringen ska gälla, och slutligen kan man också filtrera baserat på attribut man själv har skapat.

Det går alltså att göra ganska avancerade sökningar genom att kombinera dessa olika sätt.
Exempelvis kan man välja att göra en prisändring på aktiva produkter från ett specifikt märke som ligger i en viss kategori och har ett särskilt attribut, som storlek eller färg.

OBS! Kom ihåg att alltid klicka på knappen ’Filtrera’ när du gjort en ändring i sökvillkoren, annars kan du råka påverka fel uppsättning produkter. Ändringarna påverkar alltid de produkter som finns i listan längst ner på sidan. Är listan lång delas den dessutom upp med paginering.

Operationer

I rutan ’Operation’ väljer man för vilken valuta prisjusteringen ska ske och i listväljaren ’Välj operation’ bestämmer man vilket prisvärde som ska påverkas av verktyget. Knappen ’Utför’ verkställer vald operation för produkterna som finns i listan under rubriken ’Följande produkter kommer att påverkas’.

Justerbara prisvärden

Varje produkt kan ha tre typer av prisvärden:

Pris

Det här fältet anger produkters huvudsakliga pris och är det man oftast justerar.

Ordinarie pris

Det här fältet används dels när rea eller tidsbegränsade priser ska återställas och dels vid jämförelser för att se hur stor nedsättning fältet ’Pris’ anger.

Tidsbegränsat pris

Ett tidsbegränsat pris återställs automatiskt när angivet slutdatum har passerat
Om man exempelvis sätter fältet ’Sluttid’ för ett tidsbegränsat pris till ’2017-12-03’ så kommer det att tas bort när datumet slår över till ’2017-12-04’ (alltså mitt i natten).

När ett tidsbegränsat pris tas bort så återställs inte fältet ’Pris’ till ’Ordinarie pris’, utan eventuella tidigare nedsättningar ligger kvar.

Möjliga ändringar per prisvärde

Prisjusteringsverktyget kan göra tre olika slags ändringar för varje prisvärde. Ifall det nya priset som sätts för en produkt är lägre än ordinarie pris så markeras produkten med flaggan ’REA’. (Finns under ’Grundinfo’ för produkter.)

Justering i procent

För att exempelvis sänka priset med tio procent anger man ’-10’ i fältet ’Justering (%)’.
För att höja anger man endast ’10’.

Justering i vald valuta

För att dra av tio kronor från priset ser man först till att ha valt svenska kronor som valuta och sedan anger man ’-10’ i fältet ’Justering’. (För att höja anger man endast ’10’.)

OBS! Ändringen sker på priset exklusive moms.

Exempel:

En produkt kostar 100 kr inkl. moms och 80 kr exkl.
Om man då använder prisjusteraren för att dra av tio kr så blir det nya priset 70 kr exkl. moms och därmed 87,50 kr inkl.

Om man vill att ändringen ska vara för priset inklusive moms så får man dra bort ett värde motsvarande momssatsen från justeringen.

Exempel:

Om produkten kostar 100 kr inkl. moms (25%) och man vill att det nya priset ska bli 90 kr så får man justera med minus åtta kronor. (10 / 1,25 = 8)

Det ursprungliga priset exklusive moms 80 kr, minus 8 blir 72. Det värdet plus moms blir 90.
(72 * 1,25 = 90)

Sätt ett absolut pris

Den här funktionen sätter priset (exkl. moms) för valda produkter till det värde man anger i fältet ’Justering’.

Återställningar

Verktyget kan även användas för att återställa tillfälliga prisändringar.

Återställ pris från ordinariepris

Det här alternativet kopierar värdet från ’Ordinariepris’ och sätter det som ’Pris’. Om flaggan ’REA’ är angiven för aktuella produkter så tas den bort.

Ta bort tidsbegränsat pris

Denna operation tar bort eventuella tidsbegränsade priser för valda produkter.