Rabattkoder

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Innehåll

Introduktion

Som namnet antyder så ligger under denna flik hanteringen av rabattkoder som kunder kan ange i kassan. Sidan består av två huvudfält: ’Rabattkoder’ samt ’Kampanjer’. För att kunna skapa en rabattkod behöver det först finnas en kampanj att knyta koden till.

I fältet ’Kampanjer’ kan man antingen söka fram en existerande kampanj baserat på id eller namn, alternativt skapa en ny. När man skapar en ny så behöver man endast ange namn.

För fältet ’Rabattkoder’ finns fler sökmöjligheter man kan exempelvis filtrera på typ av rabatt, status (Öppen/Stängd) eller per kampanj.

Skapa ny rabattkod

När man klickar på ’Skapa ny’ i rabattkodsfältet behöver man först göra en del inställningar för den nya koden.

Fältet ’Antal Kuponger’

I det här fältet kan man ange hur många likadana rabattkuponger man vill skapa. Standard är ’1’, men kan anges till valfritt antal om man exempelvis skulle vilja dela ut personliga koder till 50 olika kunder. Inställningarna blir då lika för varje kupong, förutom koden som blir unik.

Fältet ’Antal anv. kvar’

Det här fältet anger hur många gånger koden kan användas. Standard är ’1’.

Typer av rabatt

Systemet har sex olika typer av rabatter att välja mellan i Fältet ’Typ’.

Absolut Generell

Den här rabattypen drar av ett fast belopp från totalsumman för ett helt köp (inklusive moms och kostnad för frakt etc.)

Absolut Produkt

Den här rabattypen drar av ett fast belopp på en specifik kopplad produkt.

Absolut Kategori

Den här rabattypen drar av ett fast belopp från varje produkt som köps från en specifik kopplad kategori.
(Förslag ligger att längre fram tillåta så att man ska kunna välja att rabatten istället dras på totalsumman för produkter köpta från den kopplade kategorin.)

Procent Generell

Den här rabattypen drar av ett procentbelopp från totalsumman för ett helt köp (inklusive moms och kostnad för frakt etc.)

Procent Produkt

Den här rabattypen drar av ett procentbelopp från en specifik kopplad produkt.

Procent Kategori

Den här rabattypen drar av ett procentbelopp från varje produkt som köps från en specifik kopplad kategori.

Övriga fält

Fältet ’Status’

Anger om en kod är aktiv eller inte (Öppen/Stängd).

Fältet ’Kopplat id’ (Kopplad kategori/Kopplad produkt)

Det här fältet används för att koppla kategorier eller produkter. (Inaktivt vid generella rabatter.)

För att koppla en kategori så använder man dess id-nummer (Finns på fliken ’Grundinfo’ för varje kategori.)

Om man vill koppla en produkt så klickar man på den lilla ikonen till höger om fältet och kan då söka fram rätt produkt.

Fältet ’Giltig till’

Här kan du ange ett slutdatum för rabattens giltighetstid i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD.
Koden kommer att sluta gälla från kl. 00:00:00 det datumet.

Fältet ’Alias’

En rabattkod tilldelas alltid en unik kod-kombination, exempelvis ’FNGXJM-125’, som kan användas i kassan för att aktivera rabatten. Man kan dock även i detta fält ange ett alias ifall man vill ha en mer behändig kod, exempelvis ’REA50’.
OBS! Använd inte bokstäverna ’åäö’, mellanslag eller specialtecken, utan nyttja istället ’a’ till ’z’, siffror, samt bindestreck (’-’). Det är annars stor risk att aliaset inte fungerar för att aktivera rabatten i kassan.
För att minska risken för felskrivningar är ett allmänt tips att undvika att blanda stora och små bokstäver.

Fältet ’Kampanj’

Här väljer du vilken kampanj du vill koppla rabatten till.

Fältet ’Valuta’

Anger förstås vilken valuta rabatten är giltig för.

Fältet ’Minsta ordervärde’

Minsta ordervärde anger det minsta varuvärde (ej frakt osv.) som krävs för att kunna använda rabatten. Om du inte vill sätta en minsta ordersumma anger du ’0’ (noll).

Alternativet ’Samma rabatt i alla rabattkategorier’

Systemet ger möjlighet att ange olika rabattsatser för tio olika rabattkategorier (A-J).
Standardinställningen är att alla rabattkategorier påverkas lika av koden, men om man kryssar ur det här alternativet så kan man sätta separata rabatter.
Exempelvis kan man då sätta så att en rabatt av typen ’Procent Generell’ drar 20% från produkter med rabattkategori A och 10% från produkter i övriga rabattkategorier. (Rabattkategori anges under ’Grundinfo’ inne på varje produkt, och standard är ’A’.)

Fältet ’Rabattsats’

Här anger du rabattens storlek. Om du vill sätta decimaler så använder du punkt som decimaltecken.

Färdiga rabattkoder

När en rabattkod har skapats så syns den i listan med alla rabattkoder. Klickar man på en kod så får man upp en vy med tre flikar:

Grundinfo

Här ligger den generella informationen samt inställningar som kan redigeras. (Ser ut som vyn för att skapa ny kod.)

Statistik

Visar vilka ordrar som har använt rabattkoden samt statistik kring det.

Utskrift

Här kan man designa och skapa utskrifter med rabattkoden som man sedan kan dela ut eller skicka med i försändelser. Man kan bland annat ange bakgrund, logotyp samt meddelande och sedan klicka på ’Skapa PDF’ för att få en utskrivbar fil.

Kampanjer

Existerande kampanjer listas nedanför rabattkodslistan. Om man klickar på en kampanj så kommer man till en sida med information om den. Här kan man byta namn, se vilka koder som är anslutna, samt se statistik med bland annat sammanlagt nyttjat rabattvärde för kampanjen.