Sender Policy Framework (SPF)

Senast uppdaterad: 2018-01-18
Sender Policy Framework, eller SPF, är en teknik för att minska mängden skräpmail på Internet. Tekniskt så publicerar man en lista över vilka servrar som får skicka e-post för en viss domän. Den listan innehåller normalt den egna mail servern, men också olika tredjeparts tjänster som kan skicka mail. I fallet med Kodmyran så behöver Kodmyrans servrar ligga med för att kunna skicka ut kundernas orderbekräftelser, produkttips mm.

Det fungerar genom att mottagande mail server kontrollerar i DNS för den aktuella avsändande e-post domänen. Om det finns en speciell TXT post som börjar med den magiska texten "v=spf1", och sedan fortsätter med en lista över tillåtna och otillåtna adresser så används SPF. Du hanterar alltså denna post via din DNS leverantör, och inte hos oss.

Det exakta formatet kan skilja sig lite åt beroende på vilka tjänster du använder, vilken DNS leverantör du har osv - men en bra start får du nedan:

<dindomän>     TXT    "v=spf1 mx:<dindomän> include:kodmyran.se -all"

Där <dindomän> skall ersättas med din egen domän, om vi antar att du har e-post adressen "kalle.anka@exempel.com" t.ex. så skulle den färdiga posten se ut enligt nedan:

exempel.com   TXT    "v=spf1 mx:exempel.com include:kodmyran.se -all"

Man kan läsa denna post enligt listan nedan, läses alltid ifrån vänster till höger och varje regel skiljs ifrån föregående med ett mellanslag. Så fort mottagande mail server hittat en regel som träffar så slutar den läsa listan.

1. v=spf1 - Indikerar att detta är en SPF post, DNS typen 'TXT' är en generell post och kan innehålla annat data än SPF - därför måste denna speciella text finnas med.
  2. mx:exempel.com - Indikerar att alla (inkommande) mail servrar som finns i DNS för domänen exempel.com också är betrodda att skicka mail utåt.
  3. include:kodmyran.se - Indikerar att alla SPF poster för domänen kodmyran.se också gäller för denna domän.
  4. -all - Indikerar att alla andra varianter INTE är tillåtna (notera inledande minustecken)

Till sist: Glöm inte bort att det kan finnas andra tjänster som det också behöver öppnas för, ett vanligt fall är ditt nyhetsbrevsprogram/leverantör - kontakta dessa för att veta hur de rekommenderar att man ställer in SPF. Normalt infogar man det mellan sina egna öppningar ("mx:exempel.com") ovan och "-all" på slutet.