Google Merchants

Senast uppdaterad: 2018-01-18
Med början i Shop4Sale version 5.6.11 så finns stöd för att integrera med Google Merchant Center. Det är en tjänst som Google erbjuder dit man kan skicka sina produkter, deras priser, lagerstatus mm och sedan koppla ihop det med t.ex. Google AdWords.

Kunder som söker på dina produkter kan på det sättet få betalda annonser visade med bild istället för med bara ren text som de flesta av dagens annonser. På sikt kommer Google även att integrera Google Shopping som tillför ännu mera funktioner.

För att integrera med Google Merchants så gör du så här:

• Skapa ett konto hos Google, gå till http://www.google.se/merchants så kan du skapa ett konto
  • Sätt upp ett så kallad flöde där Google kan hämta information om dina produkter. Det gör du på precis samma sätt som andra flöden:
  1. Gå till Inställning > Feed och klicka på knappen 'Ny instans'.
  2. Välj "Google Merchants" som typ
  3. När modulen är skapad så går du tillbaka till Inställning > Feed och klickar på den i kolumnen "modul". Du får då möjlighet att ange författare till det aktuella flödet, vanligtvis anger man sitt företagsnamn i det fältet.
  4. Kontrollera slutligen att modulen är aktiv under Inställning > Feed. Ändra vid behov.
  • Det sista steget handlar om att tala om för Google vart uppgifterna kan hämtas, och när de skall hämtas. Inne i Google Merchant Center så går du till fliken "Dataflöden". Välj "Nytt dataflöde" för att starta en guide. Du hittar adressen till ditt flöde inne i Shop4Sale admin under Inställning > Feed. Lämpligen väljer du att hämta flödet automatiskt nattetid. Du skall i ett läge ange ett namn på filen, det är inte viktigt exakt vilket namn du väljer och det är något du hittar på själv. För att följa samma namnkonvention som själva flödet så rekommenderas dock att du väljer "atom.xml" som filnamn.

Några saker att tänka på:

• Google Merchants kommer initialt att ta in dina produkter, men de går ej att använda förrän de blivit godkända vilket kan ta några dagar. Du kan se inne i Merchant Center vad dina produkter har för status.
  • Shop4Sale kan presentera ett flöde i varje multishop om du vill, men Google Merchant kan bara använda produktlänkar som är kopplade till Google Merchant kontots domän - normalt betyder det att du måste använda olika Google Merchants konton för olika multishoppar.